το ημερολόγιο μας

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ



Σχετικά με την περφόρμανς για τη Γάζα από την ομάδα

ELANADISTIKANOUME

Όταν τέθηκε το ζήτημα μιας περφόρμανς για τη Γάζα, αυτόματα οι πρώτες σκέψεις ήταν: πόλεμος, καταστροφή, ξεριζωμός, μίσος, εκδίκηση, αποκλεισμός. Αλλά μπορούν αυτές οι σκέψεις να είναι αυτές που συνοδεύουν μια προσπάθεια που θέλει να άρει τον αποκλεισμό, να φέρει ελπίδα, να φέρει τρόφιμα και ζωή στην αποκλεισμένη από τον ισραηλινό στρατό Γάζα;

Έτσι λειτουργήσαμε ακριβώς αντίθετα και με την “ευκολία της Τέχνης”, κάναμε όλες αυτές τις πρώτες σκέψεις, όνειρο: Ο πρώτος στόλος της Παλαιστίνης θέλουμε να είναι ψαράδικος και να αναδύει ψαρίλα αντί για μπαρούτι. Να τρέφει αντί να απειλεί. Να τρέφει την ελπίδα αντί να τρέφει την εκδίκηση.

Δεν ονειροβατούμε. Αυτοί που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό, θα ρισκάρουν ακόμα μια φορά τη ζωή τους. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουν πάλι τα προειδοποιητικά πυρά, τους εμβολισμούς και τις απελάσεις. Ξέρουμε ότι ο αντίπαλος είναι πάνοπλος. Θα ξέρουν όμως ότι, η σκέψη μας θα είναι μαζί τους, μια και είμαστε “συνένοχοι” σ' αυτή την προσπάθεια.

Το πρώτο μέρος της παράστασης είναι αφιερωμένο στην Αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι που στις 16 Μαρτίου 2003, σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατέψει από τις ισραηλινές μπουλντόζες σπίτια παλαιστινίων. Ας γίνει παράδειγμα για όλους μας.

Συμμετέχουν:


Βίκη Βασιλοπούλου

Doudou Gueye

Papa Loum

Alphonso Thiaby

Παναγιώτης Ανδρονικίδης


ELANADISTIKANOUME



http://elanadistikanoume.blogspot.com

@